Becherov

Na severovýchode Slovenska, pod horami oddeľujúcimi našu malú ale predsa tak výnimočnú krajinu, od územia, kde nikto nežije zvaného aj Poľsko, sa nachádza maličký rusínsky otec. Teda maličká rusínska obec. Čo to bolo za huby…čo som jedol…No a na jej konci, kde už nie je nič iba kostol a futbalové ihrisko, smerom do lúk a lesov Smilnianskeho kopca rozprestiera svoje kríže civilný cintorín. A ako dobrý brat, syn a otec v jedne osobe, od roku 2013 zdieľa časť svojho priestoru s vojenským cintorínom. Ten je venovaný vojakom padlým v prvej svetovej vojne.

Pochovaní sú tu vojaci rakúsko-uhorskej a ruskej armády. Dohromady 111 tiel v 57-ich jednotlivých hroboch a ostatných 15 je  spoločných. Hroby majú tvar jednoduchých agátových krížov zasadených do betónového podstavca.

Cintorínu dominuje kamenný monolit s kresťanským krížom po stranách. Veľmi pekné a pokojné miesto. Cítiť z neho, že leží mimo hlavnej cesty aj mimo masového záujmu. A nádherná okolitá príroda mu dodáva nezabudnuteľné čaro. Je proste nádherná. Keď sa tu najbližšie vrátim, musím sa to poriadne poprechádzať.

Pridaj komentár