Kríže – zákopy a zemľanka

Návrat do obce Kríže a cvaknutie zopár fotiek z obnovených zákopov a zemľanky, s ktorými si dali robotu členovia občianskeho združenia Dobrá myšlienka.

Parkujeme popri ceste pred obcou Kríže. Už zorientovaní z minula neomylne sledujeme hnedé smerové šípky na stromoch. Neviem čím to je, ale už mi nepripadajú také neviditeľné ako v keď sme tu boli v zime. Asi to bude tým, že aj príroda hrá pestrejšími farbami a nie je odetá len do odtieňov hnedej, tak sú aj smerové šípky lepšie viditeľné.

Trochu toho  tradičného stúpania do kopca, ktoré vypĺňa stromoradie, lúka aj pekný výhľad na protiľahlý kopec. Pod lesom prekročíme plôtik a už sme na mieste. Informačné tabule poučia o osude dediny počas bojov v II. svetovej vojne a celá expozícia pripomenie krvavú časť našej histórie.

Je skvelé, že aj v dnešnom kráľovstve pohodlnosti a ignorácie sa nájdu ľudia, ktorí si dajú robotu s opravou takejto lokality. Jej návšteva by mala byť povinná jazda pre okolité školy a tí ostatní by si mohli prísť pripomenúť malú kvapku v osudoch možno aj ich dedov tiež. Ak keď uznávam, že veľa ľudí o tomto území ani nevie…

Použité zdroje:

Pridaj komentár